OKTOBER 2023: #novakvalitetaučinkovitosti

V prvem BB uvodniku letošnje jeseni vas vabimo k nadaljevanju razmisleka o (novi) kvaliteti učinkovitosti. Učinkovitost, kot jo poznamo, je vedno predstavljala ključni merilnik uspeha posamezne organizacije. Kaj predstavlja ta uspeh danes? Kaj je tista kvaliteta učinkovitosti, ki nas loči od ostalih?

Ali ste vedeli, da so navdihnjeni zaposleni 125% bolj produktivni kot tisti, ki so zgolj zadovoljni? Ali drugače povedano, en navdihnjen zaposlen proizvede toliko kot 2.25 samo zadovoljna. V svoje delo namreč vložijo več svoje osebne iznajdljivosti in kreativnosti. Kako pa navdahnemo svoje ekipe? V BB-ju se tega v organizacijah lotevamo s skupnim in usklajenim poslanstvom, vlaganjem v sposobne vodje na vseh ravneh ter z grajenjem kulture avtonomije in odgovornosti, ki vsem omogoči, da opravijo svoje delo po najboljših močeh. Z novim pogledom na produktivnost pa morda v igro stopi tudi novo razumevanje učinkovitosti.

Zakaj je pogovor o novi kvaliteti učinkovitosti pomemben? Če pogledamo širše, lov za učinkovitostjo, ko gre predaleč, uničuje vzdržljivost trga ter naravne in socialne vire. Premislek o prenovljeni definiciji in mestu učinkovitosti v delovanju organizacij je zato potreben s strani trajnostnega razvoja in uspevanja v hitro spreminjajočem se svetu. Uravnovesiti moramo pozornost, ki jo posvečamo učinkovitosti, s tisto do resnične odpornosti, ki se rodi iz raznolikosti in soočanja z napetostmi. Razlogov za pretres učinkovitosti za vsako ceno ne manjka. Tudi vanjo zato v BB ekipi vključujemo razmisleke o smislu našega dela, človečnosti, blaginji, priložnostih za rast, bogastvu odnosov, prostoru za sočutje ter sposobnosti, da si predstavljamo stvari drugače, se združujemo in soustvarjamo.

S kakšnim namenom torej povečujemo našo učinkovitost? Ko postavljamo njene kriterije, se vprašajmo, kaj in za koga to počnemo ter zakaj. Namen namreč definira kvaliteto učinkovitosti. Če je naš namen ustvariti čim več, potem je seveda učinkovito nekaj drugega, kot če je naš namen ustvariti nekaj novega. Kaj torej za nas predstavlja vrednost ter kako in s čim jo ustvarjamo?

Učinkovitost merimo drugače glede na naravo našega dela. Junija smo že pisali o preoblikovanju delovnih mest zaradi robotizacije, rasti umetne inteligence, vidika trajnosti ter drugih družbenih faktorjev in sprememb na trgu. Z novo kvaliteto učinkovitosti (navdahnjeni) zaposleni pa potrebujejo tudi drugačne veščine, ker je namen učinkovitosti drugačen, pomemben, lahko bi rekli celo inherentno dober. In dobro navdihuje.

V ospredje prihajajo socialne veščine z dvigom pomembnosti interakcij, servisa in odnosov. Skupaj s partnerji v mednarodnem projektu StayOn, kjer ima BB Consulting vlogo partnerja za prenos znanj in grajenje odnosov, zavestno gradimo prostor in čas za (ne)formalno druženje in diskusije ter medsebojno podporo. Kot ključne vrednote projektnega partnerstva smo tako na zadnjem srečanju poleg razvoja človeškega potenciala, ki je v osrčju naše misije, definirali tudi deljenje znanja in izkušenj, prijateljstvo in zaupanje kot njihov temelj. Izzive in priložnosti naslavljamo kot skupnost. In skupnost nas dela odgovorne.

Sklop temeljnih veščin za današnji svet, ki služijo novi učinkovitosti, predstavljajo tudi domišljija, kritično, globoko in sistemsko razmišljanje. Orodja razmišljanja in strateškega načrtovanja, s katerimi med drugim odgovarjamo na vprašanje, kje so tisti vzvodi, s katerimi lahko bolj učinkovito rešujemo sodobne izzive, bodo v ospredju Impact MBA. Interdisciplinarni program, ki ga pripravljamo v sodelovanju z Višjo strokovno šolo Academia, bo opremil naslednjo generacijo akterjev sprememb s potrebnimi znanji in veščinami, da bodo na bolj učinkovit, trajnosten in sistemski način pristopili k izzivom sodobnosti.

Ključne veščine učinkovitosti v trajnosti pa so tudi prioritizacija in osmišljanje pomembnih stvari. Čas nam krade veliko stvari, za katere se je smiselno vprašati, ali so pomembne in zakaj.

Vabljeni, da krepimo veščine potrebne za novo kvaliteto učinkovitosti skupaj.

 

Preglejte oktobrske BB novičke tukaj.

Previous
Previous

NOVEMBER 2023: Utrjevanje neodvisnosti

Next
Next

IMPACT MBA